Povestea incredibilă de viață a lui Tibi Ușeriu! Slugă la ciobani, bodyguard-ul mafiei, deținut. ”Lumea mă ştie drept alergător de anduranţă. Am evadat din două închisori, nu şi din a treia”

Povestea incredibilă de viață a lui Tibi Ușeriu! Slugă la ciobani, bodyguard-ul mafiei, deținut. ”Lumea mă ştie drept alergător de anduranţă. Am evadat din două închisori, nu şi din a treia”

Like This Video 0 1506
20 April 2018

Singurul român care a reuşit să câştige cel mai dur maraton din lume, Ultra 6633, Tibi Uşeriu, face dezvăluiri incredibile despre drumul său în viaţă, de la infractorul care a evadat din două închisori şi a fost vânat de Interpol şi până la sportivul de anduranţă care este astăzi. Ce nu știu mulți, este povestea vieților lui paralele.

A fost slugă la ciobani, pizzar într-un restaurant italian, bodyguardul unui interlop sârb și autor de jafuri armate. După ce a stat într-o închisoare de maximă siguranță, timp de zece ani, a reușit să o ia pe un drum mai bun, alergând în competiții extreme pentru o cauză nobilă: Tășuleasa Social, o asociație care împădurește România. Mulţi ar spune despre el că este robot. E singurul pământean care a câştigat, de două ori la rând, cel mai greu ultra maraton din lume: “6633 ARCTIC ULTRA”. O cursă extremă, la Cercul Polar, în care se înscriu cei mai curajoşi şi mai rezistenţi sportivi din lume. O competiţie în care s-au aliniat la start soldaţi din trupele speciale, dar care au abandonat pe parcurs, pentru că nu erau pregătiţi psihic. Tibi a reuşit, la începutul acestui an, să încheie cursa extremă de 566 de kilometri în 159 de ore, doborându-şi propriul record, din anul anterior. A înfruntat temperaturi de -40 de grade, care i-au pus viaţa în pericol. Cei de acasă aflau prin telefon încercările prin care trece. Nu a abandonat, iar întreaga lume a auzit de românul Tiberiu Ușeriu.

Tiberiu Ușeriu: ”Deşi par un om de fier, nu sunt. Dar când intru în tunelul meu, pot să suport foarte bine durerea. Atunci când vezi că ai degerături de gradul 1,2 şi vezi cum cade una alta de pe tine, fiecare avem momente în care ne gândim de ce facem asta. Am trecut prin câteva momente atunci când mi-au înghețat ochii şi până să îmi dau seama ce trebuie să fac. Nu am mai putut să îmi deschid ochii pentru că am avut un vânt foarte tare din faţă şi nu am fost protejat cu ochelari şi atunci am intrat în panică. Am reuşit cumva să suport foarte bine durerea sau să mă obişnuiesc cu ea.”

Tibi nu a fost mereu un sportiv, gata să demonstreze lumii că poate învinge moartea. Vieţile pe care le-a trăit până la 35 de ani l-au pregătit pentru această cursă nebună. A plecat din ţară imediat după Revoluţie şi după, ce a lucrat în câteva restaurante, a găsit căi mai uşoare de a face bani. A ajuns martor la alba-neagra în Gran Canaria, cu câţiva prieteni din Bistriţa. A devenit apoi garda de corp a unui politician sârb, despre care a aflat ulterior că făcea parte din mafie. Nu a durat mult până a executat comenzi importante inclusiv jafuri armate. Totul, dintr-o sete de adrenalină şi inconştienţa spune el acum.

”Am început cu maşini de lux, apoi la bijuterii şi am trecut la jafurile la maşinile blindate. La una dintre urmăriri, s-a tras după noi şi noi am ripostat. Atunci s-a întâmplat incidentul când l-am nimerit pe unul dintre gardieni. A fost momentul de panică, nu ştiam ce se întâmplă. Nu am ştiut că am împuşcat un om. Am aflat de la televizor când am fost daţi în urmărire generală. Nici nu ştiam dacă l-am împuşcat eu sau unul dintre complici. Am aflat după analiză că acel glonţ a fost tras din arma mea. Nu a fost un glonţ tras direct. Noi, ca să scăpăm din ambuscadă respectivă, ne-am întors şi am folosit armele. Un glonţ a ricoşat dintr-un burlan. Nu a fost cu urmări grave, dar odată ce îndrepţi arma spre un om am fost învinuit de tentativă de omor.”

“Inimile ne băteau să ne sară din piept. Încă nu eram sigur că reuşisem. Tensiunea era enormă, maşina era burduşită cu aur şi arme, nu vream deloc să fim prinşi în flagrant delict. Dacă ar fi fost cazul eram pregătiţi chiar şi pentru urmărire de maşini, eram gata să folosim şi armele. În acele clipe eram în stare de aproape de orice. Mult în noapte am realizat că reuşisem, că jefuisem cu adevărat magazin de bijuterii. Mi-am dat seama că nimic din viaţa mea nu avea să mai fie la fel. Trăiam deja o altfel de viaţă dublă” scrie maratonistul.

A ajuns chiar să fie căutat prin Interpol. A fost capturat şi a reuşit să evadeze de două ori, dar a treia oară, a ajuns “clientul” unei închisori de maximă siguranţă, din Germania. Zece ani a stat închis în locul pe care îl numeşte “iadul alb”. Ca să poată rezista singur, între patru ziduri, doar cu gândurile lui, Tibi a încercat să uite tot ce îl lega de trecut, dar şi să îşi golească mintea de orice plan pentru viitor. Condamnarea iniţială era de peste 20 de ani.

Tiberiu Ușeriu: ”Eu după 5 ani de zile am crezut că m-am născut acolo. Meditam efectiv să uit de trecutul meu, pentru că îmi făcea rău. Tot am uitat din trecut, nume, date de naştere. Eu acolo nu aveam un nume, eram un număr: 2800. Viitorul îmi face şi mai rău pentru că nu există un viitor. Am început să meditez să îmi golesc gândurile, amintirile.”

Pedeapsa i-a fost înjumătăţita, însă primele şase luni după ce a ieşit din închisoare au fost mai grele decât cei 10 ani între ziduri. Nu mai era legat, dar simţea că încă are lanţuri la picioare. I-a fost greu să înţeleagă libertatea. Nu o dată şi-a făcut bagajul şi a mers la graniţa cu gândul să se întoarcă la închisoarea din Germania. Martorii agoniei lui au fost mama şi fratele lui Tibi, Alin. ”Mă trezeam dimineaţa şi aşteptam să aud ceva. Acolo am fost obişnuit, trebuia să aud pe cineva să deschidă uşa şi să îmi dea mâncare. Nu am fost obişnuit să apăs pe clanţă, să ies afară şi chestia asta era foarte greu să o accepţi că se poate întâmpla să o faci tu. Îţi dai seama, eu zece ani de zile nu am apăsat o clanţă, nu am mai deschis o uşă.”

Sunt nouă ani de când Tibi este un om liber. Acum are 44 de ani şi este un om schimbat. Transformarea lui s-a produs în timp. În procesul de recuperare a avut un rol important psihologul cu care a vorbit. Nimeni altul decât fostul ministru al Educaţiei: Mircea Miclea. Terapia au făcut-o în afară cabinetului.

Similar Videos

VIDEO SOCANT Politist impusca mortal un barbat care a injunghiat un vanzator

0 693 0 jQuery( document ).ready( function( $ ) { fpVideo618 = $(".flowplayer-video-618").flowplayer( {"ima":{"adtest":"on","description_url":"https:\/\/video.3anyway.ro\/2017\/05\/12\/video-socant-politist-impusca-mortal-un-barbat-care-injunghiat-un-vanzator\/","ads":[{"time":0,"ad_type":"video"},{"time":"","ad_type":""}]},"volume":0,"ratio":0.5625} ); });

Care era tariful lui Ion Dolănescu la nunți. Fiul artistului a RECUNOSCUT câți BANI făcea tatăl său în doar CÂTEVA ORE

0 482 0

Ion Dolănescu încasa bani frumoși din show-urile pe care le susținea la nunți și la alte evenimente la care era invitat. Ion Dolănescu s-a bucurat de un imens succes la public pe durata vieții, fiind unul dintre cei mai îndrăgiți

Radu Mazăre, condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare

0 240 0

Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost condamnat miercuri, 16 mai, la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, de judecătorii Tribunalului Constanţa. Decizia nu este defintivă. În același dosar, Sorina Gina Hortolomei Moscu a luat

No Comments

No Comments Yet!

No Comments Yet!

But You can be first one to write one

Write a Comment

Your data will be safe!

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
Required fields are marked*